ΟΜΙΛΟΣ ΕΡΕΥΝΩΝ ΠΗΛΙΟΥ

Σύλλογος παραδοσιακών χορών-χορωδίας
English page


Εκπαιδευτικεσ και κοινωνικεσ δραστηριοτητεσ

Ο Ο.Ε.Π από την ίδρυσή του μέχρι σήμερα έχει αναπτύξει δραστηριότητες όπως

  • Συλλογή ελληνικής παραδοσιακής φορεσιάς και άλλου υλικού με σκοπό κάποτε να φιλοξενηθούν σε Λαογραφικό Μουσείο.
  • Ίδρυση πολιτιστικών εστιών, οργάνωση πλαισίου πολιτιστικών εκδηλώσεων με τίτλο «ΚΕΝΤΑΥΡΕΙΑ»
  • Εκπαιδευτικά προγράμματα
  • Λειτουργεί τμήμα δανειστικής παιδικής ιματιοθήκης
  • Οργανώνεται Χριστουγεννιάτικη εορταγορά με χειροποίητα γλυκά και ποτά και επίκαιρες χειροτεχνίες από τα μέλη του ομίλου
  • Οργάνωση και συμμετοχή σε ελληνικά και διεθνή συνέδρια πολιτισμού και τουρισμού
  • Οργάνωση σεμιναρίων ελληνικών χορών,μουσικής και γλώσσας σε ξένους προωθώντας την έννοια «Πολιτιστικού τουρισμού»
  • Διοργανώνονται εκπαιδευτικές εκδρομές με τη συμμετοχή των μελών
  • Δημιουργεί επαφές με συλλόγους με σκοπό την ανταλλαγή της φιλοξενίας από την Ελλάδα και το εξωτερικό
  • Έχει εκπροσωπήσει την χώρα μας σε διεθνείς εκθέσεις τουρισμού και φεστιβάλ (Κύπρο, Γαλλία, Αυστρία, Ιαπωνία, Ρωσία, Σερβία, Τσεχία, Κάτω Ιταλία-Καλαβρία-, Ελβετία)

 

 

 

ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ

 

 

Ο Όμιλός μας κάθε χρόνο πραγματοποιεί πολλές εκδρομές σε διάφορα μέρη της Ελλάδας και του εξωτερικού.

Πρόσφατα 7-6 έως 9-6-2013 πραγματοποιήσαμε μια εκδρομή στην γειτονική Αλβανία, μια χώρα πολύ κοντινή και με μεγάλη Ελληνική μειονότητα. Μία πρωτόγνωρη ταξιδιωτική εμπειρία, με συνεχείς εναλλαγές μοναδικών φυσιολατρικών τοπίων, ιστορικών διαδρομών, σε αυθεντικά παραδοσιακές πόλεις πλημμυρισμένες από έντονο χρώμα Βυζαντινής μεγαλοπρέπειας.

 

 


Περνώντας τα σύνορα της Κακαβιάς, οι εικόνες που εναλάσονταν άρχισαν να αλλάζουν και τις δικές μας ενστάσεις. Βρισκόμασταν σε ένα φιλικό Ηπειρώτικο περιβάλλον, όμορφα και καλαίσθητα χωριά ,προσεγμένες καλλιέργειες, καθαρά Ελληνικά χωριά με εκκλησίες, μοναστήρια, κοιμητήρια.


Πρώτη μας επίσκεψη το χωριό Βουλιαράτες και το Στρατιωτικό Νεκροταφείο των Ελλήνων πεσόντων του 1940-41, περνώντας την γραφική Δερβιτσάνη φτάσαμε στο στο μαγευτικό Αργυρόκαστρο, προπύργιο της Ορθοδοξίας και του Ελληνισμού της Αλβανίας. Επισκεφθήκαμε το εντυπωσιακό κάστρο και την Ακρόπολη της πόλης, θαυμάσαμε το πανοραμικό τοπίο ενός ιδιαίτερα Παραδοσιακού χώρου που είναι υπό την προστασία της Ουνέσκο.


Συνεχίσαμε για την πανέμορφη και ιδιαίτερα Τουριστική πόλη των Αγ-Σαράντα, απέναντι ακριβός από την Κέρκυρα. Εντυπωσιαστήκαμε από τα καινούρια κτήρια, και την σύγχρονη υποδομή , ξενοδοχειακά συγκροτήματα, απέραντες οργανωμένες παραλίες. Σε μια παραθαλάσσια διαδρομή κατά μήκος της ακτογραμμής των Αγ- Σαράντα , μισής ώρας περίπου, φθάσαμε στο σημαντικότερο αρχαιολογικό χώρο της Αλβανίας και έναν από τους σπουδαιότερους της Μεσογείου στο Βουθρηντό. Ξεναγηθήκαμε σε ένα εκπληκτικό φυσιολατρικό χώρο, πνιγμένο στη βλάστηση, θαυμάζοντας το Ασκληπίο, το θέατρο, τα τείχη , το Βαπτηστήριο, το Νυμφαίο, την Βασιλική, την Ακρόπολη και τέλος το Μουσείο.Ένας μοναδικός χώρος που πρωτοκατοικήθηκε χιλιάδες χρόνια π.χ. και απασχόλησε ιστορικά την ανθρωπότητα από την εποχή των Τρωικών πολέμων, του βασιλέα Πύρρου(318-272) των Ρωμαίων και των πρωτοχριστιανών. Στη συνέχεια κάνοντας μια μικρή στάση στη Χειμάρα πόλη με σημαντικό Ελληνικό πληθυσμό και εντυπωσιακές παραλίες, αρχίσαμε να ανεβαίνουμε έναν ελικοειδές δρόμο στα Ακροκεραύνια όρη, σε ένα αλπικό τοπίο 1700μ υψόμετρο, η θέα της Αδριατικής απερίγραπτη.Κατεβαίνοντας περάσαμε την Αυλώνα μια εξίσου εντυπωσιακή πόλη και συνεχίσαμε για Δυρράχιο, την αρχαία Ελληνική αποικία της Κέρκυρας Επίδαμνος. Μια μεγαλούπολη κτήρια, δρόμοι, πλατείες, αρχαιολογικούς χώρους, Ρωμαϊκά-Βυζαντινά τείχη, παραλίες χιλιομέτρων, τουριστική υποδομή, και πλήθος τουριστών. Η διαμονή μας σε ξενοδοχεία 5 αστέρων, όλοι μείναμε ικανοποιημένοι.

 

 

 

 

Την επόμενη συνεχίσαμε το ταξίδι μας για την πρωτεύουσα της Αλβανίας τα Τύρανα . Εντυπωσιακή όμοια με ευρωπαϊκές μεγαλουπόλεις .Κάνοντας μια περιήγηση στα ποιο χαρακτηριστικά σημεία της πόλης, καταλήξαμε στον Καθεδρικό Ορθόδοξο Ναό του Αγίου Γεωργίου την ώρα της Κυριακάτικης λειτουργίας.


Με την παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αλβανίας κ.Αναστάσιου, ενός πεφωτισμένου Ιεράρχη, που χάρη σ’ αυτόν η ορθόδοξη θρησκεία, μετά την πτώση του Χότζα, αναπτύχθηκε πάρα πολύ.Μετά την λειτουργία μας δέχθηκε, συνομιλήσαμε και προσφέραμε ως δώρα παραδοσιακά προϊόντα της περιοχής μας , και τον καλέσαμε να επισκεφθεί το Βόλο και το Πήλιο σε μελλοντική του περιοδία.


Συνεχίσαμε για Πόγραδετς παραλίμνια πόλη της λίμνης Οχρίδας, και καταλήξαμε στην γραφική πόλη της Κορυτσάς. Ένα ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό τοπίο που συνδυάζει Τα Ιταλικά κτήρια, της δεκαετίας του 30, και τα πανέμορφα αρχοντικά του μεσοπολέμου, με έντονο ελληνικό στοιχείο. Στην εντυπωσιακή πλατεία δεσπόζει η Χριστιανική Ορθόδοξη Εκκλησία της Αναστάσεως του Χριστού.


Όταν περάσαμε τα σύνορα της Κρυσταλοπηγής και βρεθήκαμε στο Ελληνικό έδαφος η γνώμη όλων μας ήταν ότι αφήσαμε πίσω μας μια χώρα, που αλλιώς την περιμέναμε και διαφορετική την βρήκαμε. Ένας άδικα παρεξηγημένος τόπος που πρέπει να γνωρίσετε.


Επικοινωνια


ΟΜΙΛΟΣ ΕΡΕΥΝΩΝ ΠΗΛΙΟΥ
Αγριά Βόλου
Πηλίου Μαγνησίας
Κιν 697 479 2501
Τηλ 2421 0 33655

Email omiloserevnonpiliou@yahoo.gr